CAMPIS brengt Guus Slauerhoff in de slangentoren van Assen

Dasein und Ich. De slangentoren

CAMPIS brengt niet alleen bijzondere moderne hedendaagse kunst; het kunstpodium in Assen brengt ook kunst op bijzondere plekken. In de zomer van 2023 is er voor het eerst in haar historie kunst te zien in de oude slangentoren van de voormalige brandweerkazerne aan de Content Hofstede in Assen. Dasein und Ich. CAMPIS brengt Guus Slauerhoff in de Slangentoren is te zien van 13 augustus tot en met zondag 1 oktober. 

In Dasein und Ich. onderzoekt beeldend kunstenaar Guus Slauerhoff de vragen die de aanhoudende oorlog in Oekraïne oproept. Geweld en oorlog zijn confronterend. Hoe verhouden wij mensen ons tot de complexe emoties die geweld en oorlog oproepen? En welke rol kan beeldende kunst daarin spelen?

Beeldende kunst levert een bijdrage aan het laten doordringen van de impact van dit geweld. Om het te blijven zien en er mee in contact te blijven, zonder in onverschilligheid te geraken. Naast reflectie op oorlog en geweld brengt Slauerhoff met zijn installatie Dasein und Ich. in de slangentoren een eerbetoon aan de bevolking van Oekraïne.

Kunst in de slangentoren

CAMPIS wil aanjager zijn van kunst in Assen. Een van de doelstellingen van het podium voor hedendaagse kunst is daarom het brengen van kunst op plekken buiten haar eigen locatie aan de Kerkstraat 31 in Assen. Dat leidde tot een wederom bijzondere samenwerking, dit keer met pandeigenaar Jannes Janssens. Die stelde zijn slangentoren open voor CAMPIS.

De monumentale slangentoren is het enige dat nog herinnert aan de voormalige brandweerkazerne van Assen. Tot 1981 was deze kazerne gehuisvest aan de Collardslaan. Van de kazerne is behalve de slangentoren niets bewaard gebleven. Vanaf de Gymnasiumstraat is de toren nog te bereiken.

Dasein und Ich. CAMPIS brengt Guus Slauerhoff in de slangentoren is te zien op zaterdag en zondag van 12 tot 17 uur. Tijdens Kunst aan de Vaart (zaterdag 9 en zondag 10 september) is kunstenaar Slauerhoff zelf aanwezig in de slangentoren van 11 tot 17 uur. De toegang is gratis.

Over Guus Slauerhoff

Beeldend kunstenaar Guus Slauerhoff richt zich op het bestaan. Hij wil de diepte en de intensiteit van zijn beleving daarvan in zijn werk weergeven. Het leven ervaart hij als confronterend en complex,  bestaand uit gelaagdheden en tegenstrijdigheden. Er zijn weerstanden, complicaties, conflicten, ontheemding. Er is verlangen en er is pijn. Het leven als zodanig staat altijd in relatie tot de eindigheid ervan. Het is de weg van de vergankelijkheid.

Dit alles wordt gewoonlijk niet tot ‘het goede leven’ gerekend, maar Slauerhoff beschouwt het als een onlosmakelijk onderdeel ervan. Hij ziet er ook de schoonheid van. Zijn beelden gaan hierover en door zijn beelden voelt hij zich begrepen. In zijn beelden drukt Slauerhoff zich uit. Zijn beelden, dat is hij.

Guus Slauerhoff

Foto’s: Harry Cock