Levi van Veluw

Levi van Veluw (1985) woont en werkt in de buurt van Amsterdam.

In de afgelopen 15 jaar heeft Van Veluw een divers en evoluerend oeuvre geproduceerd dat over de hele wereld wordt tentoongesteld. Hij staat bekend om zijn installaties, sculpturen, tekeningen en autobiografische films die putten uit zijn jeugdherinneringen. Uit de diepte van zijn geheugen haalt de kunstenaar beelden naar boven die universele emoties oproepen en onze menselijke logica in twijfel trekken. Van Veluw speelt met elementen van orde en chaos en stelt de kijker vragen over ons obsessieve streven naar controle.

Van Veluw creëert zijn werken met uiterste zorg en vakmanschap; zijn beelden van klei en hout worden volledig met de hand gemaakt, waardoor ze een authentiek, grof en organisch karakter krijgen. Zijn ingewikkeld opgebouwde houtskooltekeningen vertonen een grote symmetrie en harmonie, terwijl zijn opmerkelijke gebruik van licht een sterke, meditatieve stemming oproept.

De installaties van Van Veluw bieden intense en meeslepende ervaringen. In het verleden bouwde hij complete, zij het fictieve kathedralen – naast andere donkere en zintuiglijke ruimtes gebouwd van obscure vormen en materialen. Bezoekers die Van Veluws alternatieve realiteiten betreden, raken los van hun bestaande ruimtelijke interpretaties. Ze ervaren een ontwrichtende omgeving waar zowel orde als chaos onder elkaar leven.

Werken van Levi van Veluw zijn te zien van 21 mei tot en met 16 juli 2023 in de tentoonstelling ‘De schoonheid van kwetsbaarheid