Laura Hospes

Laura Hospes (1994) begon als fotografe maar al snel breidde ze haar kunstpraktijk uit en voegde performances, videowerken, sculpturen, tekeningen, schilderijen en schrijven toe aan haar oeuvre.

Terwijl ze nog studeerde aan de Fotoacademie Amsterdam kreeg haar carrière een boost door het winnen van de Emerging Talent Award van LensCulture. De media pikte haar werk op en binnen de kortste keren stonden haar foto’s op de voorpagina van The Huffington Post, The Daily Mail, Yahoo en nog veel meer. Nadat ze ‘With Honours’ afstudeerde aan de Fotoacademie van Amsterdam, bleef ze zichzelf fotograferen, terwijl ze verschillende prijzen won (zoals Jacob Riis Documentary Award, Young Masters Art Prize, Zilveren Camera, SO2015 en Prix de la Photographie) en haar werk presenteerde in binnen- en buitenland op beurzen en tentoonstellingen (zoals San Fransisco (SF CameraWork), Venetië, New York, Amsterdam (Stedelijk Museum), Londen, Arles (Voies::Off), Parijs en Berlijn).

Na enkele jaren merkte ze een lichte verschuiving in haar interesse: niet alleen het mentale beeld was het onderwerp van haar werk, er ontstond een oerbewondering in haar lichaam, waardoor een fixatie op haar lichaam in nieuwe vormen en omstandigheden ontstond. Tijdens haar masteropleiding aan het Master Institute of Visual Cultures (MIVC) in Den Bosch breidt ze haar medium niet alleen uit naar fotografie, maar ook naar video, sculptuur, performance en installatie. Ook hier studeert ze ‘With Honours’ af.

Tegenwoordig werkt Laura in haar studio in Zaandam en wordt ze vertegenwoordigd door de Amsterdamse galerie LANGart. Een integraal onderdeel van haar kunstenaarspraktijk is het mecenaatsplatform dat ze aanbiedt. Laura produceert drie boeken per jaar, allemaal op de een of andere manier met de hand gemaakt, die haar mecenassen per post ontvangen. Elk boek is een speeltuin voor reflectie, sequenties, combinaties en associaties, en bovenal: een kunstwerk op zich. Tot nu toe zijn er tien edities verschenen. Nieuwe mecenassen kunnen zich aanmelden via haar website.

Werken van Laura Hospes zijn te zien van 21 mei tot en met 16 juli 2023 in de tentoonstelling ‘De schoonheid van kwetsbaarheid