tweegesprek
Lezing Karianne Bueno Tweegesprek tussen fotograaf Karianne Bueno en filosoof Coen Simon donderdag 9 november 17.00 uur Kerkstraat 31, Assen

De tentoonstelling ‘La cigale et la fourmi’ (De krekel en de mier) – te zien in CAMPIS tijdens REGENERATE – Noorderlicht – toont Karianne Bueno’s fascinatie voor de ontsnapping aan het systeem van het hier en nu. Eenmaal weg van de samenleving probeert zij grip te krijgen op iets dat wezenlijker is dan het schijn-materialisme waar we ons doorgaans in bevinden. Wat gebeurt er als Bueno over haar foto’s in gesprek gaat met de filosoof van het alledaagse, Coen Simon, die juist middenin dat hier en nu vat probeert te krijgen op de dingen? Hoe komen het spel van de ontsnapping en het spel van de beperking samen? 

Karianne Bueno (1979) volgde kunstopleidingen in Utrecht, Gent en Breda. Sinds 2007 werkt ze aan langlopende fotografische projecten met een verhalende grondslag. Met haar werk wil zij tegenwicht bieden aan de vluchtigheid van ons dagelijkse bestaan. Haar beelden roepen op tot vertraging en bezinning; wie aandachtig kijkt ziet meer, en krijgt, naast een duik in een andere, schijnbaar eenvoudigere wereld dan die van het hier en nu, een spiegel toegeworpen waarin hij zichzelf en zijn omgeving in een ander licht kan zien. Karianne Bueno publiceerde 3 fotoboeken, waaronder Doug’s Cabin (2019), dat verschillende nominaties ontving.

Coen Simon (1972) is schrijver, filosoof, hoofdredacteur van Filosofie Magazine en oprichter van de filosofische denktank Nieuw Licht. Met zijn essays in NRC, Trouw, De Correspondent en Filosofie Magazine, ontzenuwt hij op geestige wijze hedendaagse dogma’s en clichés. Van hem verschenen onder meer de boeken Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden, Pleidooi tegen enthousiasme, Filosoferen is makkelijker als je denkt en Oordeel zelf. Hij won de Socratesbeker met En toen wisten we alles. De jury schreef: ‘In een bedrieglijk lichtvoetige stijl behandelt hij de ongemakken en eigenaardigheden van het moderne leven.’  Zijn werk is in vertaling verschenen in onder meer Duitsland, Kroatië en Spanje. Simon studeerde wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam specialiseerde zich in de filosofische antropologie met een studie naar het allermenselijkste fenomeen: het lachen.

Het tweegesprek met Bueno en Simon op donderdag 9 november gaat om 17.00 uur van start. Deelname en toegang aan CAMPIS zijn gratis. Wil je bij deze activiteit aanwezig zijn? Stuur een mailtje aan pr@campis.nl met hoeveel personen je erbij bent. Dan zetten wij je op de gastenlijst. We kijken er naar uit om je te ontmoeten!

De foto is gemaakt door Karianne Bueno en komt uit de serie ‘La cigale et la fourmi’ (De krekel en de mier), te zien in CAMPIS.