Terugblik openingen ‘New Treasures’: zeefdrukken en samenwerken

Niet één, maar twee keer vierden we de start van een nieuwe tentoonstelling! Omdat middelbare scholieren van het CS Vincent van Gogh en Dr. Nassaucollege een bijdrage leverden aan New Treasures met hun zelfgemaakte kunstwerken, was er naast de gebruikelijke zondagse opening óók een feestje voor scholieren. In deze terugblik openingen ‘New Treasures’: zeefdrukken en samenwerken.

Linnen tasjes en t-shirts: op meegebracht textiel zeefdrukt kunstenaar Chiara Tammaro er donderdagmiddag 7 september lustig op los. Zo vieren CAMPIS, gastcurator Jente Westerhof en de eregasten van de middag, de middelbare scholieren, de opening van New Treasures. Met de tentoonstelling poogt Westerhof namelijk de drempel voor jongeren tot de kunstwereld te verlagen.

Hoe is het om aan zo’n kunstproject mee te doen? ‘Leuk!’, vertellen Amber, leerling van het CS Vincent van Gogh, en haar klasgenoten. Aan haar de eer om de tentoonstelling voor de tweede keer te openen, samen met Tammaro. Terwijl de kunstenaar zorgvuldig het door Amber meegebrachte t-shirt bewerkt, houdt ze het zeefdrukraam stevig en vol concentratie vast. Gelukt!

Samenwerken

Voor jonge gastcurator Westerhof is met haar eerste eigen tentoonstelling de cirkel rond: zij was ooit zelf middelbare scholier op het CS Vincent van Gogh en volgde kunstvakken bij docente Joselien Eijkelenboom, vertelt ze tijdens de eerste opening op zondag 1 september. De kunstdocente was blij verrast en stemde direct in om met haar klas mee te doen aan het scholenproject van Westerhof. ‘Het is zo fantastisch om te zien dat leerlingen in zo’n creatieve flow komen. Ze leren er de wereld en zichzelf door begrijpen.’

Of ze nog eens bij CAMPIS langskomt met haar klas? ‘Als er bij elke tentoonstelling zo’n educatief programma zit, kom ik iedere keer!’ Als het aan CAMPIS ligt, is dat zeker de ambitie, vertelt bestuurslid onderwijs Erna van Mil. ‘De komende tijd gaan we ons richten op onze ambitie om ons met jongeren te verbinden. Zij zijn de toekomst van kunststad Assen.’

Die ambities deelt de Gemeente Assen, zegt wethouder cultuur Bert Jan ten Oever alvorens hij op zondag 1 september New Treasures officieel opent. ‘Ik roep kunstinstellingen, onderwijs en ondernemers op om daarin vooral samen te werken. Wij willen dat faciliteren.’ Een samenwerking die CAMPIS graag aanjaagt en aangaat.