‘Een gevonden mens’ geopend door cultuurhistoricus Anikó Ouweneel

Ruim veertig mensen kwamen zondag 12 juni naar CAMPIS, voor de opening van de nieuwe tentoonstelling ‘Een gevonden mens’. De tentoonstelling werd geopend door cultuurhistoricus Anikó Ouweneel. Zij vertelde over de manier waarop de werken van Anjet van Linge en George Meertens een uitnodiging zijn tot het ontdekken van het innerlijke. Een uitnodiging tot reflectie, stilte, maar ook alles wat er opkomt in het moment.

Over Een gevonden mens sprak zij de volgende woorden:

‘Deze ruimte hier is omgetoverd tot een tijdelijke heilige ruimte, waar de intimiteit van de zoektochten en existentiële ontdekkingen van de kunstenaars geopenbaard worden.

Deze kunst kan heel dichtbij komen en vraagt om een innerlijke reactie. Harmonie, eenvoud, orde en waarachtigheid ontspannen de kijker, en tegelijkertijd wakkeren zij een eigen denk-creativiteit aan.

[…] Een gevonden mens maakt blijkbaar dingen die verlichten – ook als ze van steen zijn. De kunst in de zalen weeft een zachte weefsel van menselijkheid, een aardse en hemelse tegenwoordigheid. Onzichtbaar, toch bijna tastbaar. Ik ervaar het als licht en hoopvol. Het geeft levensmoed.

Dus. Nu is het aan ons om de helende routine van kijken en luisteren en dan zien en begrijpen te beoefenen. Om stil te staan en te waarnemen, tijd en onverdeelde aandacht te schenken. Wat de werken naar boven brengen wordt voor iedereen anders, want iedereen kijkt door zijn of haar eigen verhaal heen.

Maar in het proces kán het gebeuren dat je de zachte stem hoort, je laat kennen, je laat vinden.’

Lees het hele artikel hier.