Anne-Will Lufting

https://www.anne-will.nl

Objecten gevormd vanuit een fascinatie voor plooien, kreukels en glans

Anne-Will Lufting (1992) studeerde in 2017 cum laude af aan Academie Minerva te Groningen en is winnaar van de Drentse Talentprijs Cultuur 2019. In CAMPIS exposeert ze samen met haar twee leermeesters Pieter Immenga en Nico Gerbenzon, die beiden een rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van haar kunstenaarschap.

Geïnspireerd door de fundamentele schilderkunst doet Anne-Will Lufting onderzoek naar vorm, kleur, formaat en materiaal. Het materiaal wordt vervormd, geplooid en naderhand beschilderd in verleidelijke kleurcombinaties waarbij perfectie en imperfectie vechten om schoonheid. Zeildoek is stug en weerbarstig materiaal dat op eigen wijze onder bepaalde hoeken zich laat buigen, waardoor eigenzinnige plooien ontstaan. Na het vervormen van het doek vindt de laatste handeling plaats door terug te keren naar de essentie van de schilderkunst: het aanbrengen van verf en kleur op een oppervlak. Aangezien het materiaal nergens een glad oppervlak raakt, vergt deze handeling om precisie, concentratie en techniek.

De objecten balanceren op de grens van tweedimensionaliteit en driedimensionaliteit. Het schilderij wil een sculptuur zijn, terwijl de sculptuur verlangt naar het worden van een schilderij. De objecten lijken hierdoor te willen ontsnappen aan het kader van de schilderkunst. Door de manier waarop Anne-Will Lufting beide componenten combineert, bevraagt zij de schilderkunst en opent zij de deur voor nieuwe mogelijkheden.

Anne-Will Lufting exposeerde in CAMPIS van 26 maart t/m 7 mei 2023 (IN BETWEEN – Anne-Will Lufting, Pieter Immenga en Nico Gerbenzon)

Zondag 26 maart won Anne-Will de CAMPIS podiumprijs!

Ze won in 2019 al de Drentse Talentprijs Cultuur. Dick Schuur, bestuur CAMPIS: “Geïnspireerd door de fundamentele schilderkunst, doet Anne-Will Lufting onderzoek naar vorm, kleur, formaat en materiaal. Het materiaal wordt vervormd, geplooid en naderhand beschilderd in zeer verleidelijke kleurcombinaties waarbij perfectie en imperfectie vechten om schoonheid. Anne-Will verdient deze prijs om verschillende redenen. Ze heeft een eigen beeldtaal, een eigen signatuur en zonder meer eigenheid. De persoon Anne-Will laat zien dat zij gaat voor passie, voor ontwikkeling, ze gaat voor het vak en het beroep van kunstenaar; hiermee is zij tevens een inspirerend voorbeeld voor jongeren. Anne-Will staat aan de vooravond van een nationale en internationale carrière!”

Anne-Will won met de CAMPIS podiumprijs naast een podium bij CAMPIS, een geldbedrag van 1000,-.