Anne-Will Lufting

https://www.anne-will.nl

Objecten gevormd vanuit een fascinatie voor plooien, kreukels en glans

Anne-Will Lufting (1992) studeerde in 2017 cum laude af aan Academie Minerva te Groningen en is winnaar van de Drentse Talentprijs Cultuur 2019. In CAMPIS exposeert ze samen met haar twee leermeesters Pieter Immenga en Nico Gerbenzon, die beiden een rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van haar kunstenaarschap.

Geïnspireerd door de fundamentele schilderkunst doet Anne-Will Lufting onderzoek naar vorm, kleur, formaat en materiaal. Het materiaal wordt vervormd, geplooid en naderhand beschilderd in verleidelijke kleurcombinaties waarbij perfectie en imperfectie vechten om schoonheid. Zeildoek is stug en weerbarstig materiaal dat op eigen wijze onder bepaalde hoeken zich laat buigen, waardoor eigenzinnige plooien ontstaan. Na het vervormen van het doek vindt de laatste handeling plaats door terug te keren naar de essentie van de schilderkunst: het aanbrengen van verf en kleur op een oppervlak. Aangezien het materiaal nergens een glad oppervlak raakt, vergt deze handeling om precisie, concentratie en techniek.

De objecten balanceren op de grens van tweedimensionaliteit en driedimensionaliteit. Het schilderij wil een sculptuur zijn, terwijl de sculptuur verlangt naar het worden van een schilderij. De objecten lijken hierdoor te willen ontsnappen aan het kader van de schilderkunst. Door de manier waarop Anne-Will Lufting beide componenten combineert, bevraagt zij de schilderkunst en opent zij de deur voor nieuwe mogelijkheden.

Anne-Will Lufting exposeert in CAMPIS van 26 maart t/m 7 mei 2023.

IN BETWEEN – Anne-Will Lufting, Pieter Immenga en Nico Gerbenzon