Anjet van Linge

www.anjetvanlinge.nl

Over haar werk
Dit is spiritueel minimalisme, zei ooit de Engelse beeldhouwer Richard Perry over het werk van Anjet van Linge. Die woorden pasten haar en zij nam ze aan. Haar werk verkent de vragen die het leven met zich meebrengt: waar hoor ik thuis, heeft hoop een schaduw, hoeveel lading draagt je naam? Vaak begint het werk met een vraag die Van Linge in de steen verkent. Soms is er eerst de steen en openbaart de betekenis van het werk zich gaandeweg: ze laat het materiaal spreken. Er ontstaan vormen die eenvoud, ritme en stilte ademen: samen vertellen ze een verhaal.

Anjet van Linge exposeerde in CAMPIS van 12 juni t/m 21 augustus 2022.
Anjet van Linge & George Meertens – Een gevonden mens in CAMPIS

Van Linge werkt voornamelijk met handgereedschap, hamer en beitel. Haar materiaal vormde zich door de eeuwen heen, lijkt gestolde tijd. Het vraagt om vertragen en waarnemen. Direct contact tussen de beitel en het materiaal (zij werkt zowel met steen als hout), de verwoesting die nodig is om te creëren en de onherroepelijkheid van elke slag, voor Van Linge zijn het essentiële onderdelen van haar werk. Het beeld dat dan langzaam ontstaat nodigt haar keer op keer uit tot niet weten, tot stil worden en kijken, tot zien wat er al is.

Van Linge is sinds 2015 lid van de Nederlandse kring van beeldhouwers. Haar docenten Adriaan Seelen en Gerard van Rooij leerden haar het ambacht. Haar moeder leerde haar om de schoonheid in de kleine dingen te zien. Van Linge woont en werkt in Den Andel.