Still, Jun Zhang, 2023
Tentoonstelling CAMPIS Witte Goud 18 februari 2024 7 april 2024 Kerkstraat 31, Assen

                                                            Afbeelding: Still, Jun Zhang, 2023

Witte Goud

18 februari t/m 7 april 2024

Joppe Venema, Margriet van Weenen en Jun Zhang

Curator: Lieneke Hulshof

 

Sinds mensenheugenis graaft men in de aardbodem, in de hoop grondstoffen aan te treffen. Daar winnen, delven en rooien we olie, gas, water, steenkool, goud en aardappelen.

De aarde van de drie provincies rondom CAMPIS speelde een onmisbare rol in het voeden, beschermen en verwarmen van Nederlandse huishoudens. In Groningen vond men gas, Drenthe was rijk aan turf en Overijssel gaf ons zout.

In de afgelopen eeuwen wonnen we die grondstoffen gulzig en leverden deze middelen een niet te onderschatten bijdrage aan de Nederlandse welvaart. Maar nu blijkt dat we daar een prijs voor moeten betalen. Er is iets uit de bodem gehaald, maar er is niks teruggegeven. Niet aan de aarde zelf en niet aan de mensen die deze grond bewonen.

Aan de tentoonstelling Witte Goud nemen kunstenaars Joppe Venema, Margriet van Weenen en Jun Zhang deel. Voor hun kunstwerken vormden de bodem en de grondstoffen van Groningen, Overijssel en Drenthe het startpunt. De drie kunstenaars kijken naar de specifieke krachten van gas, turf en zout en gebruiken ze als ingrediënten voor nieuwe verhalen over onzichtbare energiestromen, smeltende gletsjers en een vruchtbaarheidsgrot.

Venema, Van Weenen en Zhang laten zien dat de stoffen die we opgraven betekenis dragen. Ze kijken voorbij onze consumptiedrift en tasten naar een gelijkwaardige relatie met de wereld die een paar meter onder onze voeten verscholen ligt.

 

Witte Goud is te zien t/m 7 april 2024.