Tentoonstelling Behind the scenes – Martijn Schuppers & Jan Maarten Voskuil 10 april 2022 - 6 juni 2022 Kerkstraat 31 Assen

In de tweede tentoonstelling in CAMPIS, Behind the scenes, stellen schilders Martijn Schuppers (Almelo 1967) en Jan Maarten Voskuil (Arnhem 1964) de ‘blauwe lamp’, ook wel blacklight, centraal.

Door het gebruik van blacklight werpen Schuppers en Voskuil letterlijk een ander licht op de schilderkunst. Het blacklight doorbreekt de doorgaans statische presentatie van de schilderijen: hierdoor ontstaat er een meer dynamische verandering van het beeld. Verborgen composities en onderliggende lagen worden onthuld. Het gebruik van blacklight symboliseert ook de klinisch onderzoekende houding van beide kunstenaars ten opzichte van de schilderkunst in het algemeen.

Martijn Schuppers toont onder meer een nieuwe samenstelling van zijn doorgaande serie Pentimenti, een installatie van schilderijen, spieramen en wandschilderingen met ultraviolet licht. Deze groep werken is ontstaan in 2014 en sindsdien in verschillende constellaties gepresenteerd. Daarnaast zijn er enkele nieuwe werken te zien die in Berlijn zijn ontstaan.

Kenmerkend aan de werken van Martijn Schuppers is het proces van erosie en sedimentatie. Lees meer

Jan Maarten Voskuil laat in CAMPIS onder meer het eerste deel van de installatie Turns zien. Deze meer dan levensgrote schilderijeninstallatie is onderdeel van het project Onbegrensd dat in de herfst zal plaatsvinden in het Mondriaanhuis te Amersfoort.

Naast Turns toont Voskuil een aantal Chrome works. Met enige regelmaat gebruikt Voskuil sinds 2012 chroomverf op linnen. Een praktijk waarmee hij uitdrukking geeft aan zijn ambivalente houding ten opzichte van kleur. De doeken hebben geen kleur, chroom is enkel een spiegel die iedere kleur in de omgeving weerspiegelt. Een omgeving die door het glooiende oppervlak als door een lachspiegel wordt vervormd en die evenzeer op wonderlijke wijze reageert op het black light.

Lees meer

Schuppers en Voskuil tonen hun werk in een duotentoonstelling in CAMPIS letterlijk in een nieuw licht – een bijzondere samenwerking tussen twee internationaal gerenommeerde kunstenaars.