Lezing Ger van Dam – van ‘kruimelverzamelaar’ tot mecenas 6 juni 2022 12:00 Kerkstraat 31 Assen

Ger van Dam (1950) heeft in de afgelopen 46 jaar een uitgebreide kunstverzameling aangelegd, beter bekend als de MALcollection, Modern Art Loppersum. In deze collectie bevinden zich diverse werken van Jan Maarten Voskuil en Martijn Schuppers.

Van de 440 werken die Ger van Dam door de jaren heen heeft aangekocht, heeft hij er al meer dan 90 aan musea geschonken. Bijvoorbeeld aan Museum Boijmans van Beuningen, het Groninger Museum en het Noord-Brabants Museum.

Van Dam bekostigde zijn verzameldrift met een baan als ambtenaar bij het uitvoeringsbedrijf UWV. Hij stopte al zijn spaargeld in de kunst. Na zijn scheiding in 1995 besteedde Van Dam elke vrije minuut aan zijn kunstjacht. Deze verzameling kreeg een plekje in zijn woonhuis in Loppersum.
Hier ontmoette hij buurvrouw Wilma Kuiper, inmiddels zijn echtgenote die een gedeelte van de collectie huisvestiging heeft gegeven in haar woning, honderd meter verderop.
De missie van Van Dam en zijn echtgenote Wilma Kuiper is dan ook niet om alles voor zichzelf te houden, maar om kunst te delen met anderen. Om diezelfde reden is een deel van hun collectie te koop of te huur.

In zijn boek ‘van ‘kruimelverzamelaar’ tot mecenas’ vertelt Ger van Dam meer over het ontstaan van zijn collectie en zijn voorliefde voor de hedendaagse beeldende kunst. Op maandag 6 juni gaat hij hierover in CAMPIS in gesprek met kunstenaar Albert Oost.

Na afloop van de lezing kan je het boek Van ‘kruimelverzamelaar’ tot mecenas van Ger van Dam kopen (en laten signeren) voor €20 in plaats van €25!

Tickets zijn gratis voor leden van de Kunstvereniging of €5 regulier. Tickets zijn inclusief koffie/thee.